Vertaisyhteisön elinkaari siemenestä kompostiin
Mitä jos vertaisyhteisöä, kuten Julkis-muotoilijat, ajattelisi puutarhan syklisyyden kautta? Yhteissuunnittelun edelläkävijä Emma Blomkamp pohtii tätä tuoreessa blogissaan.
“Siemenestä kukintoon ja kompostiin.” on Emman blogin otsikko.
Onko yhteisöllä elinkaari vai sykli?
Mitä voimme oppia vertaisyhteisöjen, verkostojen elinkaaresta ja sen vaiheista? Julkis-muotoilijat on nyt 7 vuotias. Mitä vaiheita meidän yhteisössä on ollut, missä olemme nyt ja mihin olemme menossa? Näitä kysymyksiä olemme myös pohtineet yhteisessä Tulevaisuusprosessissamme.
“Yhteisöt syntyvät usein emergenssin voimalla — erilaisista kohtaamisista syntyy innovaatioita ja yhteisöjä”, Emma kirjoittaa. Aivan kuten meillä Julkis-muotoilijoissa vuonna 2017 GovJamissa.
Yhteisön kompostivaihe voi uudistaa
Voisiko yhteisölläkin olla loppu tai kompostivaihe? Miten tämä vaihe voisi olla uudistava — regeneratiivinen? Miten keräisimme sadon — opit, kokemukset ja syntyneet yhteydet?
Yhteisön tulenkantaja antaa aikaansa
Emma kertoo esimerkin yhteisöstä, jonka hän perusti yhteissuunnittelun ympärille. Kun yhteisön kuluja haluttiin jakaa, otettiin käyttöön pieni jäsenmaksu. Yhteisön vetäjän Emman työaikaa ei kuitenkaan voitu maksaa ja hän käytti päivän viikossa yhteisön asioiden edistämiseen. Oma roolini Julkis-muotoilijat yhteisön perustajana ja aktiivisena vetäjänä on myös vienyt paljon omaa aikaani, vaikka olenkin jonkin verran saanut tehdä sitä työajalla. Vapaa-ajalla tehty työ yhteisön eteen ei tuntunut pahalta, koska sainhan sentään palkkaa muusta työstä. Nyt työttömänä tilanne on muuttunut.
Ketkä ovat yhteisön aktiivit?
Emma pohtii yhteisöjen aktiivisuutta. NN-Groupin tutkimuksen mukaan verkkoyhteisöissä 1% on erittäin aktiivisia ja luovat sisältöä, 9% ovat satunnaisia osallistujia, ja 90% ovat passiivisia tukijoita ja osallistujia, jotka välillä tulevat tapahtumiin tai lukevat postauksia, mutta eivät välttämättä osallistu vuorovaikutukseen.
Meillä Julkis-muotoilijoissa nämä luvut ovat mielestäni hieman korkeammat: jo Tulevaisuusprosessiin on osallistunut 7 kuukautta 8 koordinaattoria ja Tulevaisuusseminaarin tuotantoon tähän päälle vielä 10 muuta henkilöä. Lisäksi meillä on noin 10 hengen ylläpito/hallitus, joka pyörittää yhteisön päivittäistoimintaa. Kevätkauden aikana meillä on ollut parisen kymmentä jäsentä mukana esittämässä aamukahveilla. Kevään aikana yhteisön Facebook-ryhmässä on ollut 83 postausta ja datan mukaan 464 aktiivista jäsentä (aktiivisuus tarkoittanee sitä, että on lukenut tai peukuttanut, kommentoinut ryhmässä. Yhteensä meillä on jäseniä 535. Viimeisen kuukauden aikana postauksista minä tein 13 kpl, 5 kpl tuli muilta hallituksesta ja loput 12 kpl eri jäseniltä. Yhteisöön on liittynyt noin 5–10 uutta jäsentä kuukaudessa. Yhteisön jäsenistä 90% on naisia.
Kerätään siemenet jatkoon
Emma on siis päättänyt sulkea yhteisön, jonka hän on perustanut. Yhteisö järjesti “Saving Seeds” — tilaisuuden, jossa jäsenet muistelivat yhteisön kohokohtia ja reflektoivat matkan varrella opittua sekä niitä asioita, joita jokainen vie eteenpäin. “Vaikka yhteisö on nyt suljettu, sen siemenet ovat vasta alkaneet levitä.” Emma toteaa bloginsa lopussa.
Millainen kompostivaihe Julkis-muotoilijoille voisi olla? Vai alkaako yhteisössä uusi puutarhakausi, jossa kylvämme uusia siemeniä ja katsomme, mitkä niistä lähtevät itämään?
Kirjoittaja:
Anni Leppänen on Julkis-muotoilijat eli julkishallinnon palvelumuotoilun vertaisyhteisön perustaja.